Uvodna riječ

nihad koricPoštovani posjetitelji,

Dobrodošli na novo izdanje web stranice www.tzsbk.com , na kojem je Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona /Kantona Središnja Bosna objedinila sve važne turističke informacije, ali također i aktivnosti i Projkete u kojima je TZ SBK/KSB učestvovala ili koje je pokrenula i realizovala u protekloj 2008. godini.

Srednjosbosanski kanton prepoznat je kao atraktivna turistička destinacija, koju je moguće posjetiti tokom cijele godine, a pri tom iskoristiti svoj boravak za razgledanje i upoznavanje bogate prošlosti, tradicije, kulture i prirodne baštine, te svakako uživati u posjeti uz različite i zanimljive oblike zabavnih sadržaja, te se na licu mjesta uvjeriti zašto SBK/KSB nosi epitet „Turističkog bisera aktivnog odmora“.

Srednjobosanski kanton je, usprkos modernim urbanim kretanjima, uspio očuvati svoju tradiciju i dušu, a kao dokaz tome jesu dvanaest općina od kojih svaka posjeduje niz oblika selektivne turističke ponude, sa specifičnim destinacijama koje predstavljaju oazu za izletnike, turiste i poslovne ljude koji imaju potrebu da pobjegnu od svakodnevnice.

Srednja Bosna, uvezana svojim općinama privredno, kulturno i historijski, oduvijek se ponosila velikanima na polju kulture, nauke, umjetnosti i sporta. Osim toga, brojni vladari domaćeg i stranog plemstva, kroz svoje pohode imali su potrebu da se zadrže u Srednjoj Bosni, dajući upečatljiv štih ovom području, čemu su svjedoci i brojne utvrde i druga zdanja na obroncima planina i obalama rijeka, koji prešutno svjedoče o prošlim vremenima.

Dragi posjetitelji, ove naše stranice, želim Vas sve pozovati u Srednjobosanski Kanton, a ovom našom prezentacijom, kroz sliku i tekst, namjera nam je informisati Vas o turističkim potencijalima, kilturno-historijskim obilježjima, te o svim drugim bitnim karakterističnostima koje se nalaze na području Srednjobosanskog kantona,a li također i o onome u čemu je Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona doprinijela u razvoju i unaprijeđenju turizma u našem Kantonu, te šta u narednom periodu planira uraditi. Također, pokušat ćemo Vam dočarati i određene ljepote i interesantnosti Srednjobosanskog kantona, te sve ono po čemu se naš Kantona izdvaja od drugih i po čemu je poseban, u uvjerenju da kada jednom dođete, da ćete se ponovo vraćati u Srednju Bosnu.