KREŠEVO

KAZALI SU
„...U kraljevskom gradu Kreševu ...“ Ovako je započinjala znamenita „Kreševska povelja“, pisana davne 1434. godine, kada se i prvi put spominje ovaj grad, koju je izdao bosanski vojvoda Juraj Vojsalić. Originalna povelja, koja se čuva u Dubrovniku, danas je najstariji pisani dokument u kome se spominje ime grada nastalog stoljećima prije.
 
NASTANAK I NAZIV GRADA
Do danas nisu otkriveni pouzdani historijski izvori, koji bi mogli točno odrediti vrijeme nastanka Kreševa. U pisanim dokumentima mjesto Kreševo, se spominje prvi put 1435. godine, a u XV stoljeću Kreševo je jedna od rezidencija bosanskih kraljeva, s kraljevskim dvorom i utvrdom.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE
Općina Kreševo je smještena u centralnom dijelu BiH, u dolini planine Tarčin. a zauzima prostor od 150km². Smještena je na obalama rijeke Kreševčice, a nadmorska visina iznosi 650m. Graniči sa općinama : Kiseljak, Fojnca, Konjic i Hadžići. Cijelo područje je izuzetno lijepo zbog visokih grebena, brda i planina, koji čine jednu posebnu cjelinu privlačnu poklonicim planinarenja, a svojom ljepotom posebno se ističu : Čubren, Berberuša, Visočica, Lopata,Trebac, Inač, Meorsje i Bitovinja. Brojni planinski izvori i potoci naglašavaju čari čiste i nedirnute prirode, a jednostavni planinski putevi i staze ipak omogućavaju pristup svim prirodnim ljepotama. Desetine manjih i većih planinskih bistrih i studenih potoka i rijeka hiljadama godina krase ovaj kraj. Ljubitelji mističnog svijeta podzemlja osjetit će uzbuđenje susreta s njim u nekoliko desetaka jama i pećina, a od kojih su neke od njih tek djelomično istražene. Daleko najpoznatiji speleološki objekat predstavlja Oberska rupa u kanjonu rijeke Kostajnice, sa bogatstvom pećinskih ukrasa.

KULTURNO-HISTORIJSKA OBILJEŽJA
Kreševo je u historiji poznato po drevnom franjevačkom samostanu, koji se prvi put spominje sredinom XIV stoljeća, a o tome svjedoči stalna postavka Zavičajnog muzeja. Kameni most u selu Vranci predstavlja najstariji sačuvani objekat sa autentičnim izgledom i neodređenog vremena njegove gradnje. Moguće je da datira iz rimskog perioda, pa ga i danas stanovnici Kreševa zovu "Rimski most". Historijsko gradsko područje Kreševo proglašeno je nacionalnim spomenikom BiH. Putna prometnica Kreševo - Homolj ćuprija (Lepenica)- U Turskom periodu a i poslije, do 1900. godine kada je izgrađena savremena prometnica Kreševo - Kiseljak, prometnica Kreševo - Sarajevo koja je vodila preko Han Ivice, Homolj ćuprije, Azapovića, Rakovice i dalje u Sarajevo imala je veliki značaj za transport kovačkih izrađevina (robe) iz Kreševa u Sarajevo i dalje u istočni dio Osmanlijskog carstva.
 
ZAŠTO DOĆI
Grad Kreševo je poznat, prije svega po tradiciji kovačkog zanata, po svom drevnom franjevačkom samosatnu, te kreševski kraj predstavlja i pravo bogatstvo višestoljetnog kulturnog i historijskog naslijeđa, koji svakako vrijedi posjetiti.