FOJNICA

KAZALI SU...
"...Iz ovog grada se ne može produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati... " Ovako je pisao naš putopisac Alija Isaković o ovom bosanskom gradiću, očaran činjenicom da se iz ovog grada ne može nastaviti putovanje, već se morate vratiti istim putem, kojim ste i došli ili zauvijek ostati u njemu.
 
OSNOVNE KARAKTERISTIKE
Općina Fojnica, sa površinom od 308 km2 se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu/Kantonu Središnja Bosna, te graniči sa slijedećim općinama: Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Kiseljak, Kreševo i Konjic. Prema popisu stanovništva iz 1991.godine utvrđeno je da u općini Fojnici živi 16.296 osoba. Povoljni klimatski uslovi, idealna nadmorska visina, djelotvornost termalne vode, te tradicionalna gostoljubivost domaćina samo su neki od elemenata, koji su Fojnicu promovisali na vodeće mjesto u oblasti zdravstvenog turizma u BiH. Veliki dio površine općine zauzimaju visoravni, pašnjaci i polja, i to 46% u odnosu na ukupnu površinu općine, a od toga 10% polja, 20% visoravni i 16% pašnjaci. Šetnja planinskim prstenom Šćita, Zahora, Bitovnje i Vranice, kao i odlazak na Prokoško jezero (na planini Vranici ;1636 metara nadmorske visine) i slapove Kozice, koji prave tri prelijepa vodopada visine od 10 do 20 m, te posjeta RC “Brusnica” na Vran kamenu predstavljaju atraktivne turističke destinacije.

 
NAZIV GRADA
Fojnica je nastala bar deceniju ili dvije prije nego što se prvi put pominje, 18. marta 1365. godine, a njeno ime je identično brojnim starim mediteranskim toponimima, koji se još u antičko doba javljaju u raznim grafičkim varijantama, kao što su Phoenice, Phoinike, Phoinikus, Phoenicon, Phoiniks, te nije poznato da li je došlo samo do slučajne glasovne podudarnosti.

PREPOZNATLJIVA JE PO
Fojnica je prepoznatljiva i po svojoj banji, čija je radioaktivnost i ljekovitost ispitivana još krajem XIX stoljeća. Tokom godina gajeći tradiciju eksploatacije radioaktivne mineralne vode, fojnički kraj je perpoznat kao važno mjesto zdravstvenog turizma, u okviru kojeg djeluje, moderno opremljen rehabilitacijski i rekreacijski centri « Reumal « i «Aquareumal »

KULTURNO-HISTORIJSKA OBILJEŽJA
Među najznačajnijim kulturno-historijskim spomenicima bitno je spomenuti prvu džamiju Atik, koja je izgrađena 1551. godine. U kulturno-historijskom naslijeđu značajno mjesto zauzimaju i tri tekije nakšibendijskog reda. Franjevački samostan poznat je po svojoj biblioteci i muzeju, u kojima se čuva oko 40 000 kjiga iz svih oblasti svjetske i religiozne literature, a posebno vrijedne su incunabule, njih trinaest, te fojnički grbovnik.
U danima turskog osvajanja Bosne, bosanski franjevci u Fojnici odigrali su vrlo značajnu ulogu, kada je sultan Mehmed II Fatih, kao garanciju za miran život i slobodu potpisao „Ahdnamu“, najznačajniji dokument iz tog perioda, kojim garantuj slobode, lična imovinska prava domaćem stanovništvu, što predstavlja jedan od najstarijih dokumenata o pravima na evropskim prostorima.. O postojanju i djelovanju bosanske crkve svjedoči veliki broj nekropola sa stećcima.

ZAŠTO DOĆI
U cilju obogaćivanja turističke ponude gostima i što sadržajnijeg ispunjenja vremena u Fojnici se svake godine organizuje manifestacija, pod nazivom „Fojničko ljeto“, kao splet kulturno-zabavnih i sportskih aktivnosti. Ako još uvijek niste posjetili grad, koji je nekada za avanturiste, zbog zlata predstavljao neodoljiv izazov, a danas je, zbog djelotvornosti svoje vode potreba bolesnih, onda je Fojnica idealna destinacija za odmor i rekreaciju.