Održan festival turizma VLAŠIĆ EXPO TOURS 2011

Na Vlašiću u prelijepom ambijentu „Vlašićke kolibe“ je 16.12.2011. godine svečano otvoren deveti po redu Festival turizma Vlašić Expo Tours i ujedno označen početak zimske sezone.

Uz prisustvo mnogobrojnih predstavnika iz javnog, kulturnog i političkog života Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna i Federacije BiH, zimsku sezonu proglasio je otvorenom načelnik općine Travnik gosp. Admir Hadžiemrić. Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona je po deveti put otvorila festival turizma na Vlašiću, a posjetitelji su imali priliku razgledati raznolik izložbeni prostor, te vidjeti turističku ponudu iz cijele Bosne i Hercegovine, i to u sklopu Turističkih zajednica, ali također i ponudu predstavnika ugostiteljskih objekata i zimskih centara kao i mnogobrojne izlagače domaćih specijaliteta, ljekovitog bilja, tradicijskih zanata...

Ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma, goste je pozdravio i Nedjeljko Babić, pomoćnik ministra za okoliš i turizam FBiH, istaknuvši da ovaj Festival turizma uveliko doprinosi razvoju turizma kao strateške grane privrede za Bosnu i Hercegovinu.

O pomaganju turizma kroz nepovratna sredstva na današnjem otvorenju zimske sezone govorio je i Dragan Martić iz kantonalnog Ministarstva gospodarstva.

Nakon što je svečano proglasio zimsku turističku sezonu otvorenom, načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić zahvalio je turističkim radnicima na hrabrosti što i dalje ulažu u ovu granu privrede.

Nakon otvorenja samog festivala, gosti su imali priliku i prisustvovati prezentacijama planinskih centara SBK/KSB: Planinski centar «BRUSNICA», Planinski centar «RADUŠA», Planinski centar «ROSTOVO», Planinski centar «VLAŠIĆ», kao i prezentaciji projekta «PUT SIRA». Poslije toga je upriličena i degustacija Travničkog ovčijeg sira i domaćih proizvoda.